Semantisk HTML: En guide för nybörjare
Semantisk HTML lägger grunden för tillgängliga webbplatser. Här får du lära dig vad semantiskt HTML är, varför du ska använda det och hur du kommer igång.
Semantisk HTML lägger grunden för tillgängliga webbplatser. Här får du lära dig vad semantiskt HTML är, varför du ska använda det och hur du kommer igång.
Webbtillgänglighet är ett stort ämne som kan kännas överväldigande i början. Här sammanfattar jag det du behöver veta för att komma igång.
När du inte gör som den stora massan får du oftast hitta egna lösningar. I mitt fall var det att bygga ett lågt skrivbord som passar för att sitta på golvet.
Vill du snabbt och enkelt kunna publicera uppdateringar på din hemsida med Git? Då behöver du sätta upp ett Bare Git Repository. I den här guiden får du lära dig hur du gör – steg för steg.
Har du behandlat dina commit meddelanden i Git som skit bara för att du inte vet hur du ska skriva de? – Då är vi två. Här får du några tips för bli bättre på skriva hjälpsamma commit meddelanden.
Det fanns en tid då jag drömde om ett hemmakontor med extra allt. Som tur är upptäckte jag minimalismen innan det hann bli verklighet. Idag jobbar jag på golvet med bara det nödvändigaste.
En kort introduktion till kakor och varför du (troligtvis) inte behöver drömma mardrömmar om dem.
Om jag säger "bare git repository" och du känner dig som ett frågetecken, då är detta guiden för dig.
När du vill bygga din egna plats på webben är en egen domän en viktig grundsten. Här får du lära dig hur du skaffar din första domän och vad du behöver tänka på.
Känner du dig osäker på hur domäner fungerar? – Toppen, då har du kommit rätt! Här får du lära dig vad en domän är och hur den är uppbyggd.
Inom webbutveckling spelar localhost en central roll. Det är den plats där dina webbprojekt tar form innan de släpps ut på vilda webben. Men vad är egentligen localhost och hur fungerar det? I detta inlägg kommer vi tillsammans gå igenom de teoretiska grunderna om localhost och besvara några av de frågor som kan uppstå i början.
Som webbutvecklare är det användbart att ha grundläggande koll på hur DNS funkar när du ska hantera dina eller andras domäner. Här får du en snabb överblick av DNS och de viktigaste delarna du behöver känna till.
En enkel förklaring av de vanligaste tjänsterna som ingår i ett webbhotell, för att du ska få en överblick och känna att du har koll på läget.
Fullformat och APS-C har en betydande roll när vi ska välja kamera och objektiv. Allt handlar om sensorns storlek som bl.a. påverkar brusnivån, det dynamiska omfånget och storleken på objektivet.
Vad är ett objektiv och hur ska du tolka alla kryptiska beteckningar? Här går jag igenom siffror, symboler och förkortningar samt andra grejer som inte står på objektivet men som du kan behöva veta ändå.
Brännvidd är en av flera faktorer vi behöver överväga när vi ska fota. Brännvidden styr hur mycket eller lite vi ser av omgivningen – men vad är egentligen brännvidd, rent tekniskt? Och hur var det nu, påverkas brännvidden av storleken på sensorn eller inte?
Kameran har olika programlägen för att hjälpa dig som fotograf. Programlägen är förinställda “program” där vi som fotografer har noll, halv eller full kontroll över kamerans inställningar. I detta inlägg går jag igenom de vanligaste programlägena samt i vilka sammanhang de kan vara användbara.
Exponeringen styr hur ljus eller mörk en bild blir och beror av bländare, slutartid och ISO. Dessa tre faktorer brukar benämnas som exponeringstriangeln. I detta inlägg går jag igenom konceptet och förklarar hur våra inställningar kan bidrar till en mer eller mindre lyckad exponering.
Sensors ljuskänslighet styrs av något som kallas ISO. Om du har råkat ut för brusiga bilder så kan det vara ett för högt ISO-värde som har orsakat det. I detta inlägg förklarar jag vad ISO är, hur det påverkar dina bilder och hur du kan justera ISO-inställningarna för att ta bättre bilder.
Slutartiden är ett grundläggande koncept inom fotografering och en av tre pelare i exponeringstriangeln. Genom att förstå och bemästra slutartiden har du ett kraftfullt verktyg som låter dig skapa intressanta bilder.
Får dina bilder ibland en ton av blått eller gult som du inte kan förklara? Och ännu mindre hur du fixar det? Det är troligtvis vitbalansen som är fel inställd. I detta inlägg förklarar jag vad vitbalans är och hur du blir kvitt missfärgade bilder.
Att kunna kontrollera skärpedjupet är avgörande för att du ska kunna ta intressanta bilder. Här får du lära dig vilka faktorer som styr skärpedjupet och hur du kan använda de.
Bländaren påverkar ljusinsläpp och skärpedjup. Här får du lära dig grunderna i vad bländaren är och hur den används – samt var de olika bländartalen kommer ifrån.