De krispiga kakornas förföljelse

En kort introduktion till kakor och varför du (troligtvis) inte behöver drömma mardrömmar om dem.

Vad är kakor?

Du har förmodligen läst och hört följande flera gånger tidigare; Kakor är små textfiler som lagras på din enhet.

Dessa textfiler är ett verktyg för servrar och klienter (webbläsare) för att komma ihåg vem du är och (i bästa fall) förbättra din upplevelse på webbplatsen. Kakorna möjliggör saker som du tar för givet, t.ex. logga in och lägga saker i varukorgen.

Är kakor nödvändiga?

Det finns både nödvändiga och icke-nödvändiga kakor.

 • Nödvändiga kakor är avgörande för att en webbplats ska fungera korrekt. Det är dock inte alla webbplatser som har behov av dessa men många har det. Nödvändiga kakor kräver inget samtycke från dig som användare.
 • Icke-nödvändiga kakor är allt annat, t.ex. kakor som används för spårning. En webbplats kommer att fungera utmärkt utan dessa kakor och kräver därför ett uttryckligt samtycke från dig som användare.

Om vi skulle översätta kakornas nivå av nödvändighet till din överlevnad skulle vi kunna säga så här:

 • Nödvändiga kakor är att du har tak över huvudet och mat på bordet.
 • Icke-nödvändiga kakor är att du har den senaste telefonen, tillgång till serier 24/7 och en flaska vin i källaren.

Hur länge sparas kakor?

Kakorna sparas olika länge beroende på vilken typ av kaka det är.

 • Sessionskakor lagras tillfälligt och kommer att tas bort när du stänger din webbläsare.
 • Permanenta kakor lagras under en längre tid och kommer att finnas kvar även efter att du har stängt din webbläsare. Denna typ av kakor kan antingen löpa ut efter en specifik tidsperiod eller förbli intakta tills du manuellt tar bort dem.

Låt oss översätta kakornas livslängd till en dag i ditt liv:

 • En sessionskaka är när en vän säger “god morgon” och frågar hur du mår. Det är helt okej att få samma fråga varje dag men inte flera gånger samma dag.
 • En permanent kaka är att din vän kommer ihåg vad du heter oavsett när ni senaste träffades.

Var kommer kakorna ifrån?

Kakornas ursprung beror på vem det är som sätter kakan och detta kallas antingen förstapartskakor eller tredjepartskakor.

 • Förstapartskakor kommer från samma webbplats (domän) som du besöker. Dessa kakor är endast tillgängliga på den specifika webbplatsen.
 • Tredjepartskakor kommer från en annan webbplats (domän) än den du besöker. Dessa kakor är tillgängliga på vilken webbplats som helst som använder samma tredjepartsleverantör.

För att göra det tydligare kan du föreställa dig att du besöker en vän.

En förstapartskaka är när din vän har installerat ett eget övervakningssystem i sitt hus för att hålla koll på vem som kommer och går. Övervakningssystemet är lokalt och allt som spelas in lagras på en hårddisk som finns i huset. Ingen annan än din vän har tillgång till datan.

En tredjepartskaka är när din vän anlitar ett företag för att installera övervakningssystemet. Systemet är kopplat till företagets servrar som finns på flera ställen runt om i världen. Alla som jobbar på företaget har tillgång till datan som övervakningssystemet samlar in (i det här fallet när du och din vän sitter i köket och äter kakor).

Senare på dagen går du till din lokala livsmedelsbutik och ser ett erbjudande på exakt likadana kakor du åt tidigare på dagen. Hur kommer det sig? – Genom att livsmedelsbutiken köper datan som övervakningsföretaget samlar in och kan därmed dra slutsatsen att du gillar kakor.

Behöver jag vara rädd för kakor?

Nja, kakor i sig är ofarliga. De kan inte få åtkomst till data på din enhet, installera filer/virus på din enhet eller exekvera program på din enhet.

Däremot kan skaparen av kakorna lagra information som kan kopplas till dig och ditt beteende endast för att använda informationen i andra sammanhang och system utan din medvetenhet eller tillåtelse. Det är därför kakor ofta betraktas som ett hot mot din integritet. (Detta gäller tredjepartskakorna som vi pratade om tidigare).

Om du vill kan du med jämna mellanrum rensa alla kakor i din webbläsare. Vissa webbläsaren tillåter även att du blockera alla kakor från att lagras. Var dock medveten om att detta gör att du inte längre kommer kunna logga in på olika webbplatser.

 • Publicerad: