Hur jag byggde mitt egna skrivbord för golvsittande

När du inte gör som den stora massan får du oftast hitta egna lösningar. I mitt fall var det att bygga ett lågt skrivbord som passar för att sitta på golvet.

Efter att ha gjort mig av med mitt höj- och sänkbara skrivbord satt jag på golvet med ryggen mot väggen och hade datorn i knät.

Det var inte optimalt.

Jag började leta efter ett lågt bord som passade för golvsittande men hittade inget. Det var då jag bestämde mig då för att bygga mitt egna golvbord. I denna guide får du veta hur jag gjorde.

Vad är ett golvbord?

Ett golvbord är ett lågt bord som är avsett för att användas när du sitter på golvet.

Jag ska medge att jag inte är säker på om “golvbord” är en vedertagen term för denna typ av bord. Fenomenet kommer ifrån Japan och kallas där Chabudai – vilket översätts till “kortbent bord”.

När jag skrev detta inlägg lärde jag mig att ordet “golvbord” (också skrivet som “gulvbord”) tydligen är ett norsk ord för golvbrädor.

I brist på bättre ord kommer jag dock fortsätta använda ordet “golvbord” och varierar det med ordet “skrivbord”, eftersom det är själva funktionen för bordet.

Låt oss nu kika på hur jag byggde mitt golvbord så att du kan göra likadant, eller likande.

Steg 1: Bestäm bordets storlek

Det första golvbordet jag byggde var 90 x 45 cm. På bordet hade jag ett skärmstöd – en mindre hylla där laptopen eller skärmen kan stå för att komma upp i höjd – som var 90 x 22 cm.

Till en början kändes bordet lagom stort men efter ett tag började jag känna mig instängd och begränsad. Jag kunde t.ex. inte ha ett anteckningsblock bredvid mig på ett smidigt sätt och jag var alltid rädd att välta ut tekoppen eftersom den stod alldeles för nära.

Efter lite funderande och mätande kom jag fram till att ett bord på 120 x 60 cm skulle passa bättre för mina behov och bestämde mig för att bygga ett nytt. Det nya skärmstödet fick bli 120 x 25 cm.

🧩 Tips: Ett tomt bord känns mycket större än ett bord med prylar på. Försök därför att visualisera var på bordet dina saker kommer att stå för att få en bild av hur det kommer att bli när det är klart. Det är otroligt irriterande att i efterhand inse att bordet inte riktigt passade som du hade tänkt.

Steg 2: Välj tjocklek på skivorna

Tjockleken på skivorna var inget jag funderade så mycket på egentligen. Det fanns bara två tjocklekar att välja mellan: 2,7 cm och 1,8 cm.

Tidigare hade jag samma tjocklek på bordsskivan och skärmstödet men upplevde att det såg klumpigt ut. Därför valde jag en tunnare skiva för det nya skärmstödet. Det blev mycket bättre.

Den nya bordsskivan fick bli 2,7 cm tjock – precis som det gamla golvbordet – medan det nya skärmstödet istället fick bli 1,8 cm tjock.

Två träskivor med olika tjocklek

Steg 3: Välj träslag på skivorna

Jag visste från början att jag ville ha båda skivorna i furu eftersom jag redan har mycket furu här hemma.

Tyvärr så hittade jag ingen furuskiva med rätt dimensioner för skärmstödet, så det fick bli gran för den istället.

Sammanfattningsvis slutade det med att jag valde följande två skivor:

  • En furuskiva som var 120 cm lång, 60 cm djup och 2,7 cm tjock.
  • En granskiva som var 120 cm lång, 25 cm djup och 1,8 cm tjock

Två stående träskivor i olika storlek

Tips för att välja träskiva

Saker att tänka på när du väljer en träskiva:

  • Undvik kvistar vid kanten av skivan om du planerar att tälja kanten som jag gjorde. Att tälja kvistar är drygt.
  • Undvik skivor med kvistar som har lämnat hål efter sig. Du kan behöva fylla igen dessa med träspackel.
  • Undvik skivor med kåda på. Det kan vara svårt att få bort.
  • Undvik skivor som har slagit sig, d.v.s. inte är helt plana.

Steg 4: Hitta rätt höjd på bordet

Rätt höjd på skrivbordet är otroligt viktigt för en bra arbetsposition.

För att mäta hur högt bordet behövde vara, satte jag mig på samma underlag som jag hade tänkt sitta på vid skrivbordet. Jag mätte sedan från golvet upp till armbågarna, som jag föreställde mig skulle vila på bordet i ca 90 graders vinkel.

Jag testade min bordsskiva på två träbackar som var ungefär samma höjd som jag behövde. Jag jobbade sedan med den temporära lösningen i några dagar för att känna hur det kändes.

Så här såg det ut när jag testade höjden på mitt första golvbord.

En obehandlat träskiva som vilar på två träbackar

Att hitta ett par ben i rätt höjd som dessutom var snygga var svårare än jag trodde. Till slut hittade jag ett par svarta metallben (Wagner Hairpin) i höjden 30 cm. Jag köpte likadana till skärmstället som var 10 cm höga.

🧩 Tips: Ta med tjockleken på bordsskivan i beräkningen när du letar efter passande bordsben. Om den totala höjden på bordet ska vara 35 cm och din bordsskiva är 2,7 cm, så behöver benen vara ca 32 cm höga. Det är lätt att missa.

Steg 5: Runda av bordskivornas kanter

När jag byggde mitt första golvbord fick jag för mig att jag inte ville ha raka kanter, utan helt rundade.

Jag trivdes väldigt bra med det och ville inte vara sämre vid mitt andra bordsbygge.

Till historien hör att jag inte hade någon vettig maskin som kunde runda kanterna åt mig. Istället fick det bli ett gammalt hederligt handarbete i form av täljning.

En obehandlad träskiva och en kniv med borttäljda träbitar

Jag hade inte täljt sedan högstadiet så det kändes spännande. Hur många hål i fingrar skulle jag ha efteråt? – Noll visade det sig. Jag lyckades alltså tälja alla kanter utan att skada mig.

Täljningen blev inte helt perfekt överallt men ändå tillräckligt bra för ändamålet. Och eftersom att det är handgjort så kommer jag undan med små defekter.

Tips för att tälja

  • Bestäm hur mycket av kanten du vill tälja bort och dra sedan ett streck längs kanten på hela bordsskivan för att lättare se vart du ska sluta tälja.
  • Använd en vass kniv.
  • Tälj alltid bort från dig.
  • Tälj bort små bitar i taget.
  • Håll kniven med ena handen och mata på med den andra.
  • Sätt ett plåster på tummen du matar på med, för att minska risken för blåsor.
  • Ta det lugnt och metodiskt.
  • Ha en förbandslåda nära till hands i fall något skiter sig.

Steg 6: Slipa bordsskivorna

Efter täljningen slipade jag bordsskivorna – och då framförallt kanterna. Målet var att få bort ojämnheter och eventuella flisor som stack upp.

Att slipa är jobbigt – framförallt om du gör det för hand. Jag hade ingen slipmaskin så det fick återigen bli en gammalt hederligt handarbete.

Tips för att slipa

  • Använd öronproppar för det låter ganska mycket – även om du slipar för hand.
  • Använd ett munskydd för att undvika att andas in dammet.
  • Slipa i träts längdriktning.
  • När du tycker att du har slipat klart, slipa lite till.

Steg 7: Betsa bordsskivorna

Första gången jag betsade var 2020 och efter det blev jag som besatt.

Jag älskar betsat trä och och kan ibland känna att jag vill köpa nya möbler enbart för att få betsa. Såklart betsade jag även mitt nya golvbord nu när tillfälle gavs.

Mina betsningar har alltid blivit bra – förutom denna gång. Som ni ser på bilden nedan blev det lite flammigt.

Träskriva med ojämn betsad yta

Till mitt försvar använde jag en ny teknik. Istället för att använda en pensel som jag brukar så hade jag en s.k. betspåstrykare. Folk sa att de fick fantastiska resultat med den men jag tror att det var en lögn för det blev skitdåligt. Alternativt så behöver jag bara öva.

Tur i alla fall att jag betsade båda sidorna – synd att det blev dåligt på bägge 🙃.

Tips för att betsa

Här är processen jag använder för att betsa (när det blir bra):

  1. Se till att hela skivan är slipad.
  2. Stryk på varmvatten – med en ren pensel – på hela skivan för att träfibrerna ska resa sig. Om du inte gör det kan fibrerna resa sig efter att du har betsat och då får du en skrovlig yta istället för en slät yta.
  3. När skivan har torkat slipar du skivan igen med ett finkornigt slippapper och torkar sedan bort allt slipdam.
  4. Betsa enligt instruktioner på burken. Det skiljer sig beroende på vilken typ av bets du använder.
  5. När betsen har torkat kan du slipa försiktigt ovanpå ytan med ett finkornigt (240 eller finare) slippapper för att ta bort det småknottriga som kan uppstå. Känn med handen var det behövs slipning.

Jag brukar använda en vattenbaserad lackbets från Herdins (607) och stryker på den med en pensel. Överflödig bets torkar jag bort med en luddfri tygbit.

Steg 8: Lacka bordsskivorna

Mitt första golvbord lackade jag inte då jag tyckte att det verkade töntigt. Efter ca ett halvår upptäckte jag att det hade blivit slitage på kanten där jag vilade armarna.

Mitt andra golvbord lackade jag därför i tre omgångar och slipade bordsskivan lätt mellan varje lackning.

Vid tredje lackningen såg skivan otroligt välarbetad ut – som att ett proffs hade gjort den. Jag kunde nästan se hur tålig skivan var och såg framemot att spendera mina arbetsdagar tillsammans med den.

Betsad och lackad träyta som reflekterar ljus.

Jag hade aldrig lackat tidigare och var lite orolig över hur det skulle bli. Många säger att lackning är svårt eftersom det är lätt att få med penseldragen.

För mig var lackningen det enklaste momentet i bearbetningen av bordsskivan. Kanske var min halvmatta lack lite mer förlåtande än en blank lack – eller så var det bara nybörjartur.

Resultatet blev i alla fall väldigt bra så jag är nöjd.

Tips för att lacka

Jag har ingen aning om hur proffsen gör men efter en snabb sökning på vilda webben så kom jag fram till följande metod som kändes rimlig:

  1. Slipa lätt ovanpå bordsskivan för att lacken ska fästa bättre och torka sedan bort slipdammet.
  2. Stryk på ett tunt lager lack och låt torka.
  3. Upprepa processen 2 gånger till.

Steg 9: Skruva på bordsbenen

Det kändes smärtsamt att behöva göra hål i mina fina skivor som jag hade lagt så mycket tid på – men utan ben inget bord så det var bara att bita i det sura äpplet.

Jag betsade båda sidorna av skivorna och behövde därför välja vilken sida jag ville ha uppåt. Vanligtvis skulle jag ha valt den som blev bäst men eftersom att jag misslyckades med betsningen på båda sidorna, så jag fick ta den sida som blev minst dålig.

Uppochnedvänd bordsskiva med hål i.

När jag valt vilken sida som skulle vara uppåt gjorde jag på följande sätt:

  1. La bordsskivan uppochner.
  2. Ställde ut var benen skulle vara och mätte med en tumstock så att benen kom lika långt ifrån kanten.
  3. Markerade skruvhålen med en penna.
  4. Förborrade hålen.
  5. Skruvade fast benen.

🧩 Tips: Vad du än gör, var inte en idiot och välj för långa skruvar. Det blir inge bra.

Slutresultat

När jag var klar med mitt hårda slit så gav jag mig själva rejäl klapp på axeln och beundrade mitt fantastiska skrivbord.

Fan va bra du är, sa jag till mig själv. Jag försvarade även mitt hårda slit när en killkompis hävdade att jag hade köpt och monterat ett bord, när jag i själva verket hade byggt ett bord. Rätt ska vara rätt.

Så här blev skrivbordet i slutändan.

Ett tomt golvskrivbord

Även fast bordet har sina små skavanker så är jag nöjd. Jag är trots allt ingen finsnickare. Viktigast är att jag nu får plats med allt jag behöver utan att känna mig instängd.

Som jag nämnde tidigare så ser ett tomt bord större ut ett med prylar på. Så här ser skrivbordet ut när jag har inrett det.

Ett golvskrivbord med prylar på

För dig som är nyfiken så har jag ett annat inlägg om mitt hemmakontor där jag går igenom min minimala setup och hur jag sitter på golvet.

  • Publicerad: