Webbhotellens 4 grundpelare

Ett webbhotell är en vanlig lösning för dig som vill publicera din egna hemsida eftersom du får relaterade tjänster till ett paketpris. Om du är ny på området kan det vara svårt att veta vad som är vad och hur allt hänger ihop.

Här kommer enkel förklaring av de vanligaste tjänsterna som ingår i ett webbhotell, för att du ska få en överblick och känna att du har koll på läget.

Vi kommer gå igenom följande 4 tjänster:

🌐 Registrar

För att bygga en egen hemsida behöver du också ha en egen domän. Exempel på domäner är google.com, microsoft.com och apple.com. Alla domäner som är registrerade ägs av någon (ett företag, en organisation eller en privatperson) och hanteras av en s.k. registrar.

En registrar har som primär uppgift att hålla koll på vem som äger domänen och vilken DNS-server som är kopplad till domänen (mer om DNS senare).

Information om domänen sparas sedan i en databas som kallas WHOIS. Vem som helst har tillgång till denna information, men viss information om domäner som ägs av privatpersoner är dolda av säkerhetsskäl. Testa gärna att göra en sökning på t.ex. https://who.is med valfri domän och se vad du får ut.

🧩 Bra att veta: En domän i sig själv gör inte så mycket. Det är bara ett namn. För att en domän ska bli användbar behöver du koppla den till en tjänst. Exempel på detta kan vara en webbserver, en FTP-server eller en e-postserver.

Lär dig mer om domäner.

🖥️ Webbserver

Nu när du har en domän och vill börja bygga din hemsida så behöver du en webbserver. Webbserverns uppgift är främst att husera din kod och göra din hemsida nåbar online.

Beroende på vilket webbhotell du väljer så får du lite olika specifikationer på webbservern, bl.a.

  • hur mycket lagringsutrymme du får
  • hur många databaser du kan skapa
  • vilka programmeringsspråk som stöds
  • om SSL ingår eller ej
  • etc.

Det vanligaste är att servern i sig är en Linux-server som kan köra apache, PHP och MySQL (s.k. UNIX-hosting). Vissa webbhotell erbjuder även en Windows-server för att kunna köra IIS, .NET och MS SQL (s.k. Windows-hosting). Att välja rätt webbserver är A och O för att du ska kunna köra din hemsida.

🧩 Bra att veta: Om du bara ska köra HTML, CSS och JavaScript så kan du i princip välja vilken server som helst.

📨 E-post

Nu när du har både en domän och en hemsida så vill du att folk ska kunna kontakta dig.

På samma sätt som att du kan ha en e-postadress som slutar med @gmail.com eller @outlook.com, kan du med hjälp av en e-posttjänst enkelt skapa och använda en e-postadress som slutar med din egna domän.

För att kunna hantera din e-post behöver du (som med alla andra e-postkonto) använda en e-postklient och det finns två alternativ för detta:

  • Du kan använda den webbaserade klienten som e-postleverantören erbjuder (likt Gmail och Outlook).
  • Du kan konfigurera en egen klient (t.ex den kommer med din dator eller telefon).

🧩 Bra att veta: Om du väljer att konfigurera din egen klient, behöver du leta upp inställningar för både SMTP (för att skicka e-post) och antingen IMAP eller POP3 (för att hämta e-post från servern). Instruktioner brukar finnas i leverantörens FAQ. I annat fall kan du alltid mejla leverantören.

🔎 DNS

DNS (Domain Name System) har som primär uppgift att översätta domännamn till IP-adresser. Kortfattat så är en IP-adress en unik identifierare på nätet för att enheter ska vet vart de ska skicka trafik - precis som när du ska skicka ett brev till en vän.

Med hjälp av DNS kan du styra mycket av det som har med din domän att göra. Två vanliga användningsområden är att tala om på vilken server din hemsida ligger på eller var du har din e-posttjänst.

DNS-konfigurationen är som en tabell som skulle kunna se ut så här:

Namn Typ Värde
@ A 192.168.0.1
@ MX 192.168.0.2
  • @ är en placeholder för ditt domännamn.
  • A står för “address” och talar om var din hemsida ligger.
  • MX står för “mail exchange” och talar om var din e-posttjänst ligger.

🧩 Bra att veta: Om du har alla tjänster via ditt webbhotell så kommer dessa inställningar vara förifyllda. Om du skulle byta t.ex. e-postleverantör kommer du själv behöva ändra IP-adressen för MX-raden i din DNS.

Lär dig mer om DNS.

🚀 Kom igång

Nu när du har fått en överblick över de olika delarna i ett webbhotell, hoppas jag att det känns mindre förvirrande.

Sammanfattningsvis har vi pratat om de fyra huvudsakliga tjänster som ett webbhotell erbjuder:

  • En registrar som hanterar ditt domännamn.
  • En webbserver där du laddar upp din hemsida.
  • En e-posttjänst som låter dig skicka mejl från din egna domän.
  • En DNS som talar om vilken tjänst som ligger på vilken IP-adress.

Även om det vid en första anblick kan verka som att dessa tjänster är hårt sammanlänkade, så finns det inget som hindrar dig från att använda olika leverantörer för de olika tjänsterna. Ibland kan det vara fördelaktigt att hålla dem separerade och ibland är det smidigare att samla dem på samma ställe.

Nästa steg för dig är att välja ett webbhotell (om du inte redan har ett) och publicera din hemsida. Här är några populära webbhotellsalternativ:

💡 Tips: Till nybörjare skulle jag rekommendera att samla alla tjänster hos samma leverantör. Efterhand kommer du lära dig mer och upptäcker kanske att du har specifika behov. Då kan du överväga att omstrukturera dina tjänster och flytta dem till egna leverantörer.

Lycka till!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: