Allt du behöver veta för att skaffa din första domän

När du vill bygga din egna plats på webben är en egen domän en viktig grundsten. Här får du lära dig hur du skaffar din första domän och vad du behöver tänka på.

Känner du dig osäker på hur domäner fungerar? – Isåfall kan du läsa mitt tidigare inlägg om domäner där du får lära dig vad en domän är och hur den är uppbyggd.

Kortfattat kan vi säga att en domän bara är ett namn som vi människor använder för att slippa memorera IP-adresser. En domän består av en toppdomän (TLD), en andranivådomän (SLD) och eventuella subdomäner.

Hur skaffar jag en domän?

Hitta en återförsäljare

För att skaffa en domän behöver du först hitta en återförsäljare (s.k. registrar). Exempel på återförsäljare är

En registrar har som primär uppgift att hålla koll på vem som äger domänen och vilken namnserver som är kopplad till domänen.

De vanliga toppdomänerna (bl.a. .se, .nu och .com) brukar finnas hos de flesta återförsäljare.

Om du vill ha en mindre vanlig toppdomän kan du behöva leta en stund. Det kan även vara så att en återförsäljare inte listar alla toppdomäner de har och du kan isåfall behöva kontakta återförsäljaren och fråga.

Vilken toppdomän ska jag välja? – Det beror på syftet med din hemsida.

  • Om din hemsida är på svenska och främst riktar sig mot svenskar så är .se ett utomordentligt val.
  • Om du vill vara mer internationell kan du använda .com. Var dock medveten om att .com står för commercial och har historiskt använts i just kommersiella syften. Idag är den mer generell och används även i icke-kommersiella syften.
  • Om du vill skapa en hemsida för en app du har byggt eller något annat tech-relaterat så är .io ett populärt val. Var dock medveten om att .io är en landsspecifik toppdomän för Brittiska territoriet i Indiska oceanen, och inte en generell toppdomän.

⚠️ Varning: När du registrerar en domän är det viktigt att du litar på återförsäljaren. Om det vill sig illa kan du råka beställa en domän av en lurifax som registrerar domänen i sitt egna namn istället för ditt. Om det händer har du ingen som helst kontroll på domänen, för du äger den inte i praktiken. Välj därför en återförsäljare som är välkänd och trovärdig.

Välj ditt domännamn

Fundera på vilket namn du vill ha, och fundera noga. Du kan inte ändra namnet i efterhand. Ställ dig själv följande frågor:

  • Vad ska domänen användas till?
  • Är namnet specifik för sitt syfte eller är den mer generell? Vilka för- och nackdelar finns det med det?
  • Kommer namnet att hålla om 10 år?
  • Skulle domänen vara lämplig att ha på ett CV eller i andra professionella sammanhang? Behöver den vara lämplig i sådana sammanhang?
  • Är domänen lätt att uttala och komma ihåg?
  • Kan namnet misstolkas?

Om du vill ha en domän med ditt egna namn och dessutom har ett vanligt namn så är risken stor att domänen redan är tagen. Fundera då på om du kan förkorta namnet med dina initialer, lägga till ditt mellannamn eller liknande. Här kan det även vara värt att kika på andra toppdomäner. Låt säga att dittnamn.se är upptaget, så kanske dittnamn.com är ledigt istället.

Hur vet jag om domänen är ledig? – För att ta reda på om ett domännamn är ledigt är det enklast att bara söka på namnet hos din återförsäljare. Du kommer direkt få veta om domänen är ledig eller inte.

Kan jag ha åäö i mitt domännamn? – Det beror på vilken toppdomän du väljer. Vissa toppdomäner tillåter det och andra inte. I .se-domäner kan du ha åäö, däremot fungerar det inte för e-postadresser.

Om du vill ha en domän med åäö skulle jag rekommendera att även registrera domänen utan åäö. I mitt fall skulle jag kunna registrera både ejahöglund.se och ejahoglund.se.

Mer om vilka tecken som just en .se-domän kan innehålla, går att hitta i toppdomänens villkor och regler.

Registrera din domän

Processen för att registrera en domän är enkel:

  1. Hos återförsäljaren skriver du in vilken domän du vill ha.
  2. Du anger sedan de uppgifter som återförsäljaren ber om (namn, telefon, adress etc).
  3. Till sist klickar du på den stora “beställ”-knappen och vips så är det klart.

När du har beställt domänen kan det dock ta upp till 48 timmar innan den går att nå. Detta har att göra med att alla DNS-servrar ute på nätet måste få information om att din domän existerar, vilket tar lite tid.

Tips: Betala domänen direkt vid beställning även om du har valt faktura. Det kan vara så att domänen inte kommer att registreras förrän du har betalat, så om du väntar med att betala fakturan tills förfallodatumet 30 dagar senare kommer det också ta minst 30 dagar innan domänen aktiveras – och det är tråkigt.

🧩 Bra att veta: Du köper aldrig en domän, du registrerar en domän. Skillnaden är att du aldrig kan äga en domän full ut, du kan bara “hyra” den få administrativa rättigheter över den så länge du betalar.

Vad kostar en domän?

Priset för ett domännamn varierar kraftigt och det beror främst på vilken toppdomän du väljer. Priserna kan även variera lite mellan leverantörer.

När du registrerar ett domännamn brukar du ofta få rabatt första året, så var noga med att kolla vad priset är för förnyelsen.

Som ett exempel kan du få ett erbjudanden om att registrera en domän för ynka 19 kr det första året. I det finstilta kan du sen läsa att förnyelsen går på 189 kr – men det är ofta exklusive moms. Med moms inräknat är du uppe i ca 236 kr vilket är ganska stor skillnad mot ditt grunderbjudanden på 19 kr.

Behöver jag betala extra om jag vill ha subdomäner? – Nej. Det kostar inget extra att skaffa subdomäner. Du betalar enbart för huvuddomänen.

🤓 Fun fact: Den dyraste domänen jag har varit i kontakt med kostade 3000 kr per år. Jag trodde att det var ett aprilskämt. Det var det inte.

Hur flyttar jag en domän?

Att flytta en domän innebär att du byter registrar. Det finns olika anledningar till varför du vill eller behöver flytta din domän:

  • Du vill samla dina domäner för att få en bättre överblick.
  • Du har hittat en billigare återförsäljare.

Processen för att flytta en domän ser ut ungefär så här:

  1. Hos din nuvarande registrar behöver du begära en s.k auktoriseringskod (även kallat Auth-Code och EPP code). Koden är som ett lösenord eller bevis på att du har godkänt att domänen får flyttas. Ibland kan du generera en kod själv via kontrollpanelen och ibland behöver du be registraren om hjälp.
  2. Koden ska du sedan ange hos den nya registraren som du vill flytta domänen till. I kontrollpanelen brukar det finnas en knapp där det står “Lägg till befintlig domän” eller liknande. Du kan alltid kontakta den nya registraren så hjälper de dig att hitta rätt.
  3. När du har startat överföringen kan det ta några dagar innan allt är klart. Bara att vänta.

🧩 Bra att veta: Vissa toppdomäner kostar att flytta. Huruvida det gäller dig kommer du bli varse innan du flyttar domänen då du måste betala flyttavgiften innan en överföring kan ske.

🧩 Bra att veta: När du byter registrar behöver du säkerställa att din domän fortsätter peka mot rätt namnserver. Detta gör du hos den nya registraren och du bör göra det innan du påbörjar en flytt så att det är klart när flytten går igenom, annars är risken att saker inte fungerar som de ska. Om du är osäker kan du kontakta din nya registrar.

Ägarbyte

Förutom att flytta en domän till en annan registrar kan du även göra ett s.k. ägarbyte. Detta innebär att du lämnar över den administrativa rätten av en domän till någon annan (typ “säljer” domänen).

Ägarbyten kan bl.a. vara aktuellt om du har sålt ditt företag (som har en domän) eller om du har köpt en domän som du inte längre använder som någon annan gärna vill ha.

Hur ägarbyten går till varierar beroende på toppdomän. Du kan alltid höra av dig till din registrar så hjälper de dig.

Hur tar jag bort en domän?

Om du inte längre vill ha din domän kan du bara låta den förfalla, d.v.s. låta bli att betala förnyelseavgiften.

Var dock medveten om att när du låter din domän förfalla så blir den tillgänglig för andra att registrera. Du bör därför vara 110% säker på att du inte längre vill ha domänen innan du låter den förfalla.

Var även medveten om att alla länkar till din domän som sökmotorer har indexerat fortfarande kommer finnas kvar ett tag men ge ett 404-fel eftersom de inte längre existerar.

Hur ändrar jag mitt domännamn?

Som nämnt tidigare så kan du kan inte byta ditt domännamn. Det är därför det är så viktigt att välja rätt namn från början. Om du absolut vill ha ett annat namn måste du registrera en helt ny domän.

Ett trick är att behålla din gamla domän, registrera den nya domänen och sedan peka all trafik från den gamla domänen till den nya domänen.

På så sätt tappar du inte den trafik du byggt upp för den gamla domänen. Nackdelen är dock att du kommer fortsätta behöva betala för båda domänerna, annars kommer pekningen inte att fungera.

Kom igång

Nu hoppas jag att du har lite mer kött på benen och känner dig taggad att skaffa en egen domän.

Ett tips är att beställa din domän hos ett webbhotell, då du utöver domänen kommer behöva en webbserver för att kunna ladda upp din hemsida online.

Sammanfattningsvis skaffar du en domän genom att

  1. leta upp en trovärdig återförsäljare
  2. noga välja ett domännamn
  3. registrera domänen (och betala direkt)
  4. vänta upp till 48 timmar på att domänen ska bli nåbar online.
  • Publicerad: