Slipp brusiga bilder med rätt ISO

Sensors ljuskänslighet styrs av något som kallas ISO. Om du har råkat ut för brusiga bilder så kan det vara ett för högt ISO-värde som har orsakat det. I detta inlägg förklarar jag vad ISO är, hur det påverkar dina bilder och hur du kan justera ISO-inställningarna för att ta bättre bilder.

Vad är ISO?

ISO styr sensorns ljuskänslighet och påverkar hur ljus eller mörk bilden blir. Ju högre ISO desto ljusare bild – men vi introducerar även mer brus.

ISO är en av tre pelare i den s.k. exponeringstriangeln som jag går igenom i ett annat inlägg.

Ljuskänslighet vs. ljusinsläpp

Ljuskänslighet är inte samma sak som ljusinsläpp.

Bländaren styr ljusinsläppet – d.v.s. hur mycket ljus som släpps in. ISO styr hur ljuskänslig sensor är för det insläppta ljuset.

Ljuskänsligheten för sensorn fungerar på samma sätt som för våra ögon.

Du har säkert varit i någon situation där du har känt dig bländad trots att det inte varit överdrivet mycket ljus, t.ex. på morgonen när du precis vaknat eller på kvällen när du är trött.

Anledningen till att du känner dig bländad är för att dina ögon just då är lite mer ljuskänsliga än vanligt – d.v.s. någon har höjt ögonens ISO-värde.

ISO-värden och brus

Det finns något som kallas bas-ISO och detta är det lägsta ISO-värdet en kamera har.

Det lägsta värdet kan variera mellan kameror men vad som är lika för alla kameror är att vid bas-ISO producerar kameran de mest detaljrika bilderna med minimalt brus.

Antalet ISO-värden skiljer sig åt beroende på vilken kamera du har. Vissa kameror har ISO 100-1600 medan andra kan ha ISO 100-25600 eller högre.

Traditionellt delas ISO-värdena in i hela steg; 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, etc. Föregående tal dubbleras alltså hela tiden. Numera finns det även halva och en tredjedels steg. Då kan du se värden som 125, 140, 160, 280 och 560.

Mängden brus som introduceras när vi höjer ISO-värdet beror också på vilken kamera vi har – eller snarare vilken storlek på sensorn kameran har. Generellt kan vi säga att ju mindre sensor desto mer känslig för brus.

Nedan kan vi se hur ISO 1600 kan skilja sig åt beroende på sensorstorlek.

Brusjämförelse mellan fullformat och APS-C med samma ISO-värde

Bilden till vänster är tagen med fullformat och bilden till höger är tagen med APS-C. Det vi kan se är att bruset från APS-C tydligare än från fullformat – vilket också är väntat eftersom APS-C har en mindre sensor.

Vilket ISO-värde ska jag använda?

En tumregel är att alltid fota med så lågt ISO som möjligt för att behålla den bästa kvalitén.

Börja med att justera bländare och slutartid för att uppnå de resultat du vill ha – och använd sedan ett högre ISO-värde som en sista utväg.

Om du vill kunna fota med kortare slutartider och inte kan justera bländaren, kan du höja ISO-värdet tills du uppnår önskad slutartid. För varje hel ISO-nivå fördubblas eller halveras slutartiden.

Bruset syns med ju mörkare bilden är, så det är generellt en dålig idé att fota nattbilder med högt ISO. Istället är ett stativ och en längre slutartiden är att rekommendera.

Som nämnt tidigare beror brusnivån helt på vilken kamera du använder. Vissa kameror hanterar helt enkelt brus bättre än andra. Testa att fota med olika ISO-värden för att se hur just din kamera presterar.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: