Vad är skärpedjup?
Skärpedjupet (eng. depth of field) är det som påverkar hur mycket av bilden som hamnar i fokus.
Ett kort skärpedjup innebär vi får ett smalt fokusområdet som gör att bara en liten del av bilden blir skarpt. På samma sätt gör ett långt skärpedjup att vi får ett bredare fokusområde som gör en större del av bilden skarp.
Ofta brukar man beskriva korta skärpedjup som suddiga bakgrunder. Det är inte fel i sig men det behöver inte nödvändigtvis vara just bakgrunden som blir suddig. Du kan lika gärna göra förgrunden suddig, eller både förgrund och bakgrund och behålla mitten av bilden skarp.
Allt handlar om var du lägger fokuspunkten.
I bilden nedan försöker jag illustrera vad jag menar med fokuspunkt.
Till vänster i bilden ser vi tre olika bländartal; 1.4, 5.6 och 22. Till höger om dessa ser vi en vit vertikal linje som representerar vår fokuspunkt. Respektive bländartal har sedan en rosa box som symboliserar längden på skärpedjupet. Kortast skärpedjup har bländare 1,4 och längst skärpedjup har bländare 22.
Det bilden också visar är att när vi fokuserar på en viss punkt, så kommer skärpedjupet börja ca 1/3 framför fokuspunkten och sträcka sig till ca 2/3 efter fokuspunkten. Exakt hur långt framför och bakom fokuspunkten skärpedjupet börjar kan variera beroende på olika faktorer, men 1/3 och 2/3 är en bra utgångspunkt att ha med sig.
Skärpedjupet påverkas främst av tre saker:
- bländaren
- avståndet till motivet
- objektivets brännvidd.
Storleken på sensorn har en indirekt påverkar på skärpedupet. Vi ska gå igenom det senare. Låt oss börja med att kika närmare på de tre ovannämnda faktorer som direkt påverkar skärpedjupet.
Skärpedjupet påverkas av bländaren
Det första folk brukar lära sig när det kommer till att kontrollera skärpedjupet är bländaren. Ju större bländare desto kortare skärpedjup – och tvärtom.
I praktiken kan skärpedjupet se ut som i bilderna nedan. Bilderna är alla tagna med en brännvidd på 40 mm från ett avstånd på 5 meter. Från vänster till höger har bilderna en bländare på 2,8, 5,6 och 22.
Det vi kan se är att bilden med en bländare på 2,8 har en mycket oskarpare bakgrund än bilden med en bländare på 22.
Kom ihåg att bländaren även påverkar ljusinsläppen och att du måste kompensera med slutartiden för att få samma exponering i bilderna när du ändrar bländartalet.
Skärpedjupet påverkas av avståndet
Avståndet till motivet innebär att vi fysiskt flyttar oss närmare eller längre ifrån det motiv vi ska fota.
Ju närmare vårt motiv vi kommer desto kortare skärpedjup får vi – och tvärtom.
Bilderna nedan är alla tagna med en brännvidd på 50 mm och bländare på 2,8. Från vänster till höger är avstånden 0,5 meter, 1 meter och 1,5 meter.
Vi kan se att bilden från 0,5 meters avstånd har en mycket oskarpare bakgrund än bilden från 1,5 meters avstånd.
Skärpedjupet påverkas av brännvidden
På samma sätt som att vi fysiskt kan röra oss närmare eller längre ifrån vårt motiv, kan vi ändra brännvidden för att uppnå samma effekt – d.v.s. zooma in och ut.
Ju längre brännvidd desto kortare skärpedjup – och tvärtom.
Bilderna nedan är alla tagna från samma fysiska avstånd och en bländare på 4,5. Det som skiljer är brännvidden på 70 mm, 50 mm och 35 mm.
Det vi kan se är att bilden som är tagen med en brännvidd på 70 mm har en mycket oskarpare bakgrund än bilden som är tagen med en brännvidd på 35 mm.
Skärpedjupets relation till storleken på sensorn
I ett annat inlägg skriver jag att skärpedjupet är oberoende av sensorstorleken och förklarar samtidigt varför.
Kortfattat beror det på att vi måste anpassa avståndet till motivet för att få samma bildutsnitt vid samma brännvidd mellan två sensorstorlekar – och som vi precis har lärt oss så påverkas skärpedjupet av avståndet till motivet.
Dock är det ju lättare att få ett kort skärpedjup med en större sensor, så istället för att säga att skärpedjupet är helt oberoende av sensorstorleken, kan vi säga att sensorstorleken indirekt påverkar skärpedjupet.
Avslutande tankar
Skärpedjupet påverkas alltså främst av bländare, brännvidd och avstånd till motivet. Beroende på vad du ska fota kan du välja en av metoderna eller en kombination av de.
Ett vanligt misstag som nybörjare gör är att enbart förlita sig på bländaren för att justera skärpedjupet. Jag skulle vilja utmana dig att testa de två andra metoderna också.
Ett konkret exempel är när vi fotar makro och sätter lägsta möjliga bländartal för att få en riktigt oskarp bakgrund. Problemet med ett lågt bländartal vid makrofotografering är att en stor del av vårat motiv hamnar utanför fokusområdet. För att lösa detta är det bättre att öka blädartalet och istället använda en längre brännvidd för att uppnå samma oskarpa bakgrund.
Du behöver öva för att få grepp om hur de olika faktorerna påverkar skärpedjupet och för att du ska kunna använda de intuitvit när du fotar. Det är bara att sätta igång 🤓.