Bländaren: Hålet i slutet av objektivet och vägen till ljuset

Bländaren påverkar ljusinsläpp och skärpedjup. Här får du lära dig grunderna i vad bländaren är och hur den används – samt var de olika bländartalen kommer ifrån.

Vad är bländaren?

Bländaren (eng. aperture) är hålet i objektivet som släpper in ljus till sensorn i kameran.

Ljuset behövs för att det överhuvudtaget ska bli någon bild. Ju större hålet är desto mer ljus kommer in – och tvärtom.

Förutom ljusinsläppet påverkar bländaren även skärpedjupet (eng. depth of field).

Skärpedjupet är det som styr hur mycket av bilden som blir skarp. Ett kort skärpedjup gör att en liten del av bilden blir skarp och ett långt skärpedjup gör att en större del av bilden blir skarp.

Hur fungerar bländaren?

När vi pratar om bländaren finns det två begrepp att skilja på:

  • bländaröppningen – själva hålet i kameran
  • bländartalet – siffran som bestämmer bländaröppningen.

Bländaröppningen anges genom att skriva f/ följt av bländartalet, exempelvis f/1,4. Ibland utesluter man snedstrecket och skriver bara F1,4 men det betyder exakt samma sak.

En stor bländaröppning har ett litet bländartal. Vi kommer gå igenom logiken i det senare i inlägget.

Om du vill ha en analogi kan vi jämföra bländaren med det mänskliga ögat. När det är ljus blir pupillen mindre för att vi inte ska bländas och när det är mörkt blir pupillen större för att släppa in så mycket ljus som möjligt så att vi ser ordentligt. På samma sätt fungerar bländaren.

Bilden nedan att sammanfattar visuellt relationen mellan bländaröppningen, bländartalet, ljusinsläppet och skärpedjupet. Sammanfattningsvis gäller att ett litet bländartal ger en stor bländaröppning, stort ljusinsläpp och kort skärpedjup.

Relationen mellan bländaren, skärpedjupet och ljusinsläppet.

Bra att veta: “Bländaröppning” är vanligtvis den term vi syftar på när vi pratar om bländaren. Om vi exempelvis säger “en stor bländare” syftar vi på en stor bländaröppning.

Logiken bakom bländartalen

2,8, 5,6, 11, 22 – varifrån kommer alla dessa nummer?

De kan verka helt slumpmässiga till en början men faktum är att det är väldigt logiskt – om man kan matematik och fysik. Jag är ingen höjdare på det, men nedan är vad jag har lärt mig.

Bländarsteg

Bländarsteg är intervallerna mellan varje bländartal. Vi kan dela in bländarstegen i hela, halva och en tredjedel.

För att beräkna hela bländarsteg använder vi formeln (√2)n, t.ex:

  • (√2)0 = 1
  • (√2)1 ≈ 1,4
  • (√2)2 = 2.

För att beräkna halva bländarsteg använder vi formeln (√2)n/2, t.ex:

  • (√2)0/2 = 1
  • (√2)1/2 ≈ 1,2
  • (√2)2/2 ≈ 1,4.

För att beräkna en tredjedels bländarsteg använder vi formeln (√2)n/3, t.ex:

  • (√2)0/3 = 1
  • (√2)1/3 ≈ 1,1
  • (√2)2/3 ≈ 1,2.

Varför behöver vi veta om det är hela, halva eller en tredjedels steg? – Det är bara viktigt om du behöver veta exakt hur mycket du ska kompensera för att få till en korrekt exponering.

Jag har aldrig haft behovet av att veta om det är ett helt, halvt eller en tredjedels steg. Jag tittar oftast bara på histogrammet i kameran för att se hur exponeringen ser ut – och justerar sedan stegvis tills det ser bra ut.

Om du fotar analogt kan jag tänka mig att det är mycket viktigare att ha koll på exakt hur exponeringen blir innan du tar bilden. Men när du fotar digitalt så har du andra verktyg som hjälper dig.

Nedan följer en tabell med de olika bländartalen.

1 steg 1/3 steg 1/2 steg 2/3 steg
1 1,1 1,2 1,2
1,4 1,6 1,7 1,8
2 2,2 2,4 2,5
2,8 3,2 3,4 3,5
4 4,5 4,8 5
5,6 6,3 6,7 7,1
8 9 9,5 10
11 13 13 14
16 18 19 20
22 25 27 29

Om du stegar igenom bländartalen på din kamera kan det vara så att du inte ser de halva stegen, utan bara hela och tredjedelarna. Jag skulle inte oroa mig om så var fallet. Jag har aldrig haft en kamera som har visar halva steg, och det går jättebra att fota ändå.

Bländaröppning

Tidigare skrev jag att ju lägre bländartal vi har desto större bländaröppning får vi. Nu ska vi kika på logiken i detta.

Förutom bländartalet beror bländaröppningen av brännvidden. I bländare f/2 står f:et för “brännvidd” (eng. focal length).

Detta betyder att f/2 i själva verket är en matematiskt formel som säger att bländaröppningen är lika med brännvidden delat med bländartalet.

Om vi då har ett objektiv med en brännvidd på 100 mm och sätter bländaren till 2, kommer vi få en bländaröppning på 50 mm. Om vi istället ändrar bländaren till 4 kommer vi få en bländaröppning på 25 mm. Därav ger ett högre bländartal en mindre bländaröppning.

Om vi har samma bländartal på två olika brännvidder kommer vi få olika stora bländaröppningar. Det är lätt att tro att de kommer släppa in olika mycket ljus, men så är inte fallet. Samma bländartal på olika brännvidder släpper in lika mycket ljus. Däremot kommer skärpedjupet bli olika på olika brännvidder trots samma bländartal.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: